• Blog
  • 16-5-2024

Van belastingkantoor naar betaalbare woonruimte

Het voormalig belastingkantoor aan de Flierbosdreef en de Bijlmerdreef in Amsterdam Zuidoost heeft de afgelopen jaren een volledige transformatie ondergaan. Door het pand volledig te strippen en twee extra verdiepingen toe te voegen is het tegenwoordig een wooncomplex met zo’n 397 betaalbare studio’s met bijbehorende voorzieningen. 

Herontwikkeling in Amsterdam Zuidoost 

Amsterdam Zuidoost ondergaat momenteel een complete transformatie. Nieuwe projecten worden ontwikkeld, gebouwen worden getransformeerd, en wonen, werken en recreatie worden gecombineerd. Al deze ontwikkelingen samen moeten van Amsterdam Zuidoost een bruisende nieuwe stadswijk maken voor een diverse gemeenschap aan bewoners.  

De transformatie van De Flier sluit hier perfect op aan. Ontstaan vanuit de behoefte aan betaalbare huisvesting in Amsterdam Zuidoost biedt het pand nu niet alleen betaalbare woonruimte voor aan gemengde doelgroep, maar heeft het ook een belangrijke rol in de gemeenschap doordat o.a. de Openbare Bibliotheek Amsterdam in de plint van het gebouw gevestigd is. 

Jeroen Schuitema speelt als technisch property manager bij Plaza Resident Services een belangrijke rol in De Flier. Hij is verantwoordelijk voor het technisch beheer van het gebouw en in die hoedanigheid bij veel uiteenlopende zaken betrokken, van het afronden van de bouwwerkzaamheden tot aan de voorbereidingen voor de eerste bewoners.  

Samen met Ben, de huismeester op locatie, probeert Jeroen een prettige leefomgeving voor de bewoners te creëren. Hun doel is om de bewoners actief te betrekken bij het complex en zo een actieve gemeenschap te creëren. Dit doen ze onder andere door samen met de bewoners invulling te geven aan de gemeenschappelijke ruimtes in het gebouw. “Het zijn diverse bewonersgroepen die samenwonen in dit pand, wat soms wel een kleine uitdaging kan zijn om deze groepen te laten samen komen. Ondanks deze diversiteit probeer ik juist actief betrokken te blijven bij de bewonersgemeenschap en zorg ik voor een gastvrije en inclusieve omgeving voor alle bewoners,” legt Ben uit. 

Dit sociale aspect speelt niet alleen binnen het complex een belangrijke rol, maar is ook van grote invloed op de directe omgeving. “Sociale veiligheid speelt een grote rol in de omgeving. Het blijft een uitdaging, maar we zien echt positieve veranderingen in de buurt plaatsvinden door alle nieuwe projecten en transformaties die al opgeleverd zijn. Waar er eerst kantoorpanden stonden, wordt het nu echt een bruisend stadsdeel waar een mix van lokale bewoners uit de Bijlmer, studenten, starters en migranten wonen. Het is mooi dat wij hier, met de transformaties van De Flier en Hillside, ons andere complex in de directe omgeving, aan kunnen bijdragen.” 

"Hier wonen voelt als thuiskomen.”    

Door alle ontwikkelingen verandert ook de samenstelling van de bevolking in Amsterdam Zuidoost. Toch voelt Geordano, een van de bewoners van de Flier, zit er nog steeds thuis. “Ik ben in deze omgeving opgegroeid dus hier mogen wonen voelt als thuiskomen”, vertelt Geordano. “Er hangt hier een levendige sfeer en het is echt een culturele mix. Ik geniet van mijn eigen studio, eigenlijk het mooiste plekje in De Flier, maar ook van alle voorzieningen in de buurt, zoals het Nelson Mandela Park en de lokale weekmarkten aan de overkant. En dat het Bijlmerbad, de plek waar ik mijn zwemdiploma's heb gehaald, hierom de hoek ligt maakt het wel heel bijzonder en nostalgisch.” 

Ook bewoners die geen directe band met Amsterdam Zuidoost hebben is De Flier echt een thuis geworden. Voor Ashish, een internationale student uit India, maken de gunstige ligging, de comfortabele kamers en vooral de behulpzaamheid van de huismeester op locatie De Flier een fijne plek om te wonen. “Voor internationale studenten zoals ik, die net naar Nederland verhuisd zijn, helpen de gemeenschappelijke ruimtes echt om de met je buren in contact te komen. En wat mij betreft verdient een huismeester zoals Ben ook een 10, zo behulpzaam en vriendelijk dat ik me hier als snel thuis voelde.”  

 

Ashish, Ben, Geordano en Jeroen zijn ieder op hun eigen manier onderdeel van de diverse gemeenschap in De Flier. Hun ervaringen laten zien dat een transformatie zoals De Flier niet alleen kansen biedt aan de bewoners, maar ook hoe het bijdraagt aan de transformatie van Amsterdam Zuidoost / Arena Poort tot een levendige omgeving waar iedereen graag woont.